Al 20 jaar dé taartspecialist
Gratis verzending vanaf €75!
Voor 16:30 uur (ma-do) besteld, morgen in huis*
9.2
Logo van Deleukstetaartenshop.be

Al 20 jaar dé taartspecialist

Gratis verzending vanaf €75!
Voor 16:30 uur (ma-do) besteld, morgen in huis*

Bakpoeder

13 mei 2020

Voor het bakken van cakes, cupcakes en koekjes zonder bakmix, heb je bakpoeder nodig. Bakpoeder is het ideale rijsmiddel en zorgt voor luchtige cakes, taarten en koekjes. Het heeft een dubbele werking, eerst produceert bakpoeder belletjes in het beslag en daarna ook nog eens in de oven. Dit zorgt ervoor dat je baksels bijna niet kunnen mislukken!

In deze blog vind je meer informatie over de meest gestelde vragen over Bakpoeder en lees je wat het verschil is tussen bakpoeder en baking soda.

Wat is bakpoeder?

Als je graag bakt zonder cakemix en graag werkt met bloem heb je bakpoeder nodig. Bakpoeder is een witte poeder dat ervoor zorgt voor het laten rijzen van deeg. Bakpoeder bestaat vaak uit een zuur bijvoorbeeld wijnsteenzuur of citroenzuur en een natriumbicarbonaat als bakzout. Het is een ideale rijsmiddel voor koekjes en cakes. Bakpoeder zal er dus voor zorgen dat al je bak creaties een mooi volume krijgt.

FunCakes bakpoeder
FunCakes Citroenzuur
FunCakes bakzout

Op de leukstetaartenshop.nl vind je FunCakes bakpoeder die de juiste combinatie van wijnsteenzuur en bakzout bevat. Gebruik het in je recept en weet zeker dat je koekjes en cakes mooi zullen rijzen!

Wist je dat, je je eigen zelfrijzend bakmeel kan maken door 2 eetlepels bakpoeder ca. 8 gram met 250 gram bloem en eventueel een beetje zout te mengen? Super makkelijk!

Kan je bakpoeder met baking soda vervangen?

Je kan bakpoeder met baking soda vervangen. Alleen worden de verhoudingen dan anders. Voor elke theelepel bakpoeder moet je 1/3 theelepel baking soda gebruiken. Vergeet hierbij niet dat je nog een zuurtje moet toevoegen, bijvoorbeeld azijn of citroensap! 

 

 

 

 

We zien veel vragen voorbij komen over het verschil van bakpoeder en Baking soda, je kan ze met elkaar vervangen. Maar wat is de werking en het verschil tussen de twee? 

Het verschil tussen bakpoeder en baking soda

In veel recepten heb je bakpoeder nodig om je deeg te laten rijzen. Tegenwoordig zie je ook veel recepten met baking soda. Baking soda en bak poeder zijn beiden witte poeders dat gebruikt wordt bij het bakken, maar hebben verschillende chemische samenstellingen en toepassingen. Om geen verwarring te laten ontstaan leggen wij precies aan je uit wat de verschillen nou precies zijn.

Baking soda is een natriumbicarbonaat, een zoutverbinding die koolzuurgas aan maakt wanneer je het mengt met een zuur. Baking soda werkt dus alleen als er een zuur wordt gebruikt, bijvoorbeeld azijn, citroenzuur, citroensap of citroenrasp. Baking soda wordt daarom vaak gebruikt in recepten die al zure ingrediënten bevatten.

Bakpoeder is al van nature zuur, waardoor het beslag goed zal rijzen! Daarom word bakpoeder vaak gebruikt voor recepten die geen zuur ingrediënt bevatten.

Hoelang kun je bakpoeder en baking soda bewaren?

Bakpoeder en baking soda hebben een houdbaarheidsdatum van zes maanden tot een jaar. Hierbij is het belangrijk dat je ze bewaard op een koele en droge plek.

Om de houdbaarheid van bakpoeder te testen kan je een halve theelepel in een kom doen en kokend water erin gieten. Begint het meteen de borrelen? Dan is het nog steeds goed! Als dit niet gebeurt, kan je het niet meer gebruiken. Op dezelfde manier kan je het ook bij baking soda testen, doe hierbij alleen nog een zuur bij, bijvoorbeeld een scheutje azijn of citroensap.

Bekijk ons heerlijke Gevulde Speculaas recept en laat je inspireren!

Altijd op de hoogte blijven ?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting!
Nieuwsbrief