
Tips bij het maken van Macarons
30 januari 2023
Het maken van de perfecte macarons kan soms nog wel een lastig zijn omdat ze een specifieke textuur en uiterlijk moeten hebben. In deze blog geven we tips over de meest gebruikte fouten bij het maken van macarons. Benieuwd hoe je de perfecte macarons kan maken? Lees dan snel verder!
Al zin gekregen om heerlijke macarons te bakken? Bekijk dan onze recepten voor macarons!
Het beslag van de macarons loopt uit
Het is belangrijk dat de macarons rond blijven, zodat de schelpjes goed op elkaar passen na het vullen. Als de macarons uitlopen nadat je ze hebt opgespoten kan dit twee oorzaken hebben. Je hebt te lang gespateld of de meringue was niet stijf genoeg. Neem daarom altijd de tijd om de meringue stijf te kloppen.
Er zitten scheuren in de schelpjes
Om scheurtjes te voortkomen is het belangrijk dat dat je de macarons voor het bakken goed laat drogen na het opspuiten. Hierdoor wordt er een velletje gevormd tijdens het drogen. Als je je vinger erop legt hoort het oppervlak niet te plakken. Zorg er dus voor dat je de macarons eerst goed laat drogen.
Het kan ook zijn dat je een mengfout hebt. Als er gladde bulten op de schelpen zijn, kan dit betekenen dat het amandelmeel te grof was.
De macaron schelpen zijn hol
Als je schelpen hol zijn heb je waarschijnlijk je oven te hoog of heb je de meringue te lang gemixt waardoor deze overmixt is. Verlaag de volgende keer de temperatuur en laat ze langer in de oven staan. De temperatuur om macarons te bakken is vaak tussen de 140 – 160 graden.
De schelpjes hebben geen voetje
Het ontbreken van het voetje bij de macaron kan te maken hebben met twee verschillende factoren.
- Je meringue is te slap, hierdoor verliest het beslag zijn stevigheid. Het is belangrijk dat je de meringue heel luchtig klopt en dat er pieken ontstaan. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat alle bakjes waar het eiwit in terecht komt is ontvet met citroensap. Bij het eiwit mag ook nooit eigeel bijzitten. Het kan ook zijn dat je teveel kleurstof hebt toegevoegd aan je beslag. Daarom is het gebruik van kleurstof poeder en kleuren gels aan te raden, omdat deze de verhoudingen niet aantast.
- Je beslag is overmixt. Mix daarom niet langer dan nodig is, zie je geen meringue meer? Dan moet je gelijk stoppen met mixen. Anders zorg je ervoor dat de luchtig- en stevigheid van de meringue verdwijnt. Gebruik bij het vouwen ook een kleine kom. Hierdoor hoef je niet steeds het beslag bij elkaar te schrapen.
De schelpjes hebben wel een voetje maar zijn gebroken
Hebben jou schelpjes wel een voetje maar is hij gebroken? Dan zitten er teveel luchtbellen in je beslag. Om geen gebroken schelpjes te krijgen is het heel erg belangrijk om alle luchtbellen weg te halen voordat de macarons in de oven gaan. Dit kan je doen door een paar seconde voordat de macarons in de oven te gaan goed de bakplaat op het aanrecht te tikken.
Is het je gelukt om de perfecte Macaron te bakken en krijg je deze heerlijke Macarons niet op? Lees dan onze blog over het bewaren van Macarons!
